Aanvoerder Daan van Dijk (24) wil met Germanicus blijvertje in eerste klasse worden

Daan van Dijk werd twee jaar geleden tot aanvoerder van Germanicus benoemd. De 24-jarige Coevordenaar werd belangrijk gemaakt en dat vertrouwen betaalde hij in klinkende munt terug.

Bron: CoevorderCourant – foto: Herman Woltersom

Het kan nauwelijks toeval zijn dat de aanvoerder en het team van trainer-coach André Mulder de weg omhoog beklommen. „Er is mij veel aangelegen om weer een blijvertje in de eerste klasse te worden.”

Daan van Dijk is echt gegroeid in zijn rol. De geroutineerde centrale verdediger beseft dat hij leiding aan zijn manschappen moet geven. De coaching van achteruit was een aantal jaren geleden nog een punt van kritiek, maar juist daar heeft de Germaan in hart en nieren flinke stappen gemaakt.

,,Ik ben nu veel meer in een coachende rol actief. Verder ben ik trouwens nog steeds dezelfde speler: als het moet meedogenloos en sterk in de duels. Ik ga voorop in de strijd en eis veel van mezelf.”

Eigen gelederen

Daan blikt vooruit op een uitdagend seizoen in de eerste klasse, want zoveel is wel zeker. ,,Als je kijkt waar we vandaan komen is het al een superprestatie dat we in deze klasse mogen acteren. Ongeveer vier jaar geleden zijn we als club een andere weg ingeslagen. Jongens uit de eigen gelederen krijgen nu meer kansen dan voorheen en dat heeft erin geresulteerd dat we nu op het huidige niveau spelen. Het percentage ‘uit eigen jeugd’ is gestegen tot liefst 80 procent. Hier kunnen we enorm trots op zijn en – met een gemiddelde leeftijd van amper 22 jaar – langere tijd op voortborduren.”

Veel potentie

Van Dijk heeft de vaste overtuiging dat Germanicus een blijvertje in de eerste klasse kan worden. ,,Als we de kern van deze spelersgroep kunnen behouden, dan liggen er op De Pampert nog mooie jaren in het verschiet. Het oefenduel tegen hoofdklasse Noordscheschut was een mooie krachtmeting. Daarin werd duidelijk dat er enorm veel potentie in de ploeg zit. Het is nu een kwestie van perfectioneren.”

‘Geen haantjesgedrag meer’

Hij maakte in 2015 het kampioenschap in de tweede klasse mee. De promotie in het voorbije seizoen kreeg op een heel andere wijze gestalte, maar de vreugde is er bij Van Dijk niet minder om.

,,Wellicht iets minder euforie, maar ik zie deze promotie als loon naar werken. Gaandeweg het vorig seizoen hebben we als team echt stappen gezet. In de beginfase was het voor onze nieuwe trainer heel lastig te managen, want iedereen wist het beter. Om de kleinste dingetjes werd gezeurd. Voetballen kunnen we allemaal, maar soms speelde het haantjesgedrag in de groep ons parten. Als je echter kijkt welke progressie we hebben gemaakt – zoals in de onderlinge acceptatie – is dit heel positief te noemen. Met als kroon op het werk de laatste wedstrijd voor de coronacrisis thuis tegen GVAV Rapiditas, toenmalig nummer 2 van de ranglijst. We waren allemaal zo scherp als een mes en alle koppies stonden de goede kant op. Als wij dit elke wedstrijd kunnen brengen, dan zijn wij voor iedereen een enorm lastig te kloppen ploeg.”

Middenveld sterk wapen

Volgens Van Dijk is het middenveld één van de sterkste wapens van het team. ,,Ik durf zelfs de bewering aan dat deze linie tot de top-3 van de eerste klasse gerekend mag worden. De jongens zullen uiteraard wel in stelling gebracht moeten worden. Verder herbergt de ploeg een paar ‘echte killers’, die koste wat het kost willen winnen. Uiteraard is en blijft ons hechte collectief de allesbepalende factor.”

Sneek Wit Zwart de te kloppen ploeg

vv Sneek Wit Zwart noemt Daan van Dijk in ieder geval als de te kloppen ploeg. ,,Speciaal blijven natuurlijk de streekderby’s tegen SVBO en VKW. We gaan hoe dan ook een veelbelovend seizoen tegemoet en proberen onze huid zo duur mogelijk te verkopen.”