Artikel Peter en Michel Blanken

Peter en Michel Blanken belichamen in alle facetten het wij-gevoel van een tweeling. De 32-jarige Coevordenaren hebben niet alleen een onafscheidelijke band met elkaar, maar ook met Germanicus.

Bron: Coevorder Courant & Dagblad van het Noorden

Copyright foto: Herman Woltersom

Sportpark De Pampert voelt voor de tweelingbroers als een soort huiskamer waar ze altijd terechtkunnen. ,,Dat we bij een club zitten die een soort familie is, maakt de band extra sterk.”

Voetbalshirtje Germanicus paste als jas

Ze zouden het wij-gevoel nooit meer willen missen en dat geldt evenzeer voor hun rol bij Germanicus. De club zit in hun DNA.

,Op vijfjarige leeftijd kregen we van onze ouders de keuze tussen voetbal en scouting. We hebben ons in het voetbalshirtje van Germanicus gehesen en dat paste als een jas. Vanuit de junioren stroomden we samen door naar de senioren. Eerst een seizoen in het tweede elftal gespeeld en vervolgens de stap naar de hoofdmacht gemaakt.”

Kort uitstapje naar CSVC

Peter en Michel maakten tussendoor weliswaar een kort uitstapje naar CSVC, maar keerden een jaar later weer terug op het vertrouwde nest. ,,In een andere keuken kijken is nooit verkeerd, maar er gaat voor ons toch niets boven de sfeer en beleving bij Germanicus.”

Vijf jaar geleden is Michel op een lager niveau gaan voetballen en speelt nu in het derde team. Peter deed in 2015 een stap terug en voetbalt – mede door een slepende knieblessure – nog af en toe op de vrijdagavond in de 7×7-competitie.

Zelfde hobby, zelfde beroep

Peter en Michel vormen geen uitzondering op de regel dat eeneiige tweelingen niet alleen dezelfde hobby hebben, maar vaak ook voor hetzelfde beroep kiezen. Beide zijn werkzaam als docent wiskunde Peter op het Esdal College in Oosterhesselen en Michel op de PABO van Hogeschool Saxion in Deventer.

Bestuurstaken

Peter Blanken heeft sinds vorig jaar zitting in het bestuur van de Coevorder 1e klasser, met public relations in zijn takenpakket.

,,Ik behartig de contacten met de media en zal de wedstrijdverslagen van het eerste elftal verzorgen. Daarnaast heb ik – samen met mijn mede-bestuursleden – een ondersteunende rol in de algemene zaken.”

Michel blijft ook komend seizoen speler van het derde team en uiteraard supporter van de club. Nu zijn middelste dochter Emma zich als lid van de mini’s heeft aangemeld, ligt er wellicht nog weer een taak als jeugdleider in het verschiet.

Waardering voor rol ouders

Veel waardering hebben Michel en Peter, die zelf ook jarenlang actief zijn geweest als jeugdtrainers, voor de betrokken rol van hun ouders. In het kielzog van de voetballende tweeling werden ze op De Pampert al snel bekende gezichten en vervulden door de jaren heen diverse vrijwilligerstaken.

,,Twee jaar geleden is onze moeder zelfs benoemd tot Lid van verdienste en is nog steeds actief bij kantinewerkzaamheden en de kaartverkoop.”

Jongeren hebben zo veel meer te kiezen

De tweelingbroers filosoferen nog wel eens over het voetbal van vroeger. „Waar eerder op De Pampert meer dan 2.000 toeschouwers aan de lijn stonden, zijn dat nu vaak nog geen 500. We beseffen tegelijk dat we dan blijven steken in de romantiek, dat het toen allemaal beter was. Inmiddels zijn er veel meer sporten. Jongeren hebben zo veel meer te kiezen qua invulling van hun vrije tijd. Een leven lang bij één vereniging voetballen is niet meer vanzelfsprekend. Hetzelfde geldt voor het oppakken van vrijwilligerstaken.”

Continuïteit vrijwilligersorganisatie

Michel wijst vooral op de continuïteit van de vrijwilligersorganisatie. ,,Een onmisbare tak binnen iedere vereniging. Je moet zorgen dat vrijwilligers zo lang mogelijk aan de club verbonden blijven. In ieder geval laten blijken dat ze gewaardeerd worden”, zegt Michel, die bezig is aan zijn tweede termijn als raadslid voor de PvdA.

Weekendvoetbal kwestie van tijd

Peter denkt dat de invoering van weekendvoetbal – waarin het zaterdag- en zondagvoetbal samensmelten – een kwestie van tijd zal zijn.

,,Er zijn in de top van de piramide al steeds minder tweede elftallen in de zondagcompetities, die zijn elders in het zaterdagvoetbal verder gegaan. Dat is een teken aan de wand en dat heeft op termijn ongetwijfeld consequenties voor de personele bezetting van de eerste elftallen.”

FC Coevorden

Peter en Michel kijken met een positief gevoel naar FC Coevorden, waarin Germanicus en CSVC het jeugdafdelingen hebben gebundeld.

,,Door het vergroten van de basis kunnen alle jeugdspelers op het niveau acteren dat bij hun past. Dat levert niet alleen een kwaliteitsimpuls op, maar ook een belangrijke bijdrage aan het spelplezier. Daar is het uiteindelijk om te doen.”

Eigen clubcultuur koesteren

Anderzijds zien de broers voorlopig niets in een fusie van de drie Coevorder clubs.

,,De eigen clubcultuur moeten we koesteren. Bij een fusie gaat er veel verloren. Onderlinge samenwerking is prima, maar iedere voetballiefhebber in Coevorden smult van de stadsderby’s. Rivaliteit zal er altijd blijven, maar in Coevorden is dat gezonde rivaliteit. Zo houden we elkaar scherp, maar gunnen elkaar ook het succes.”

Copyright foto: Herman Woltersom