Germanicus verstevigd koppositie

Na het onnodige verlies thuis tegen Stadskanaal moest Germanicus het zondagmiddag opnemen tegen niemand minder dan de nummer twee op de ranglijst: GVAV Rapiditas uit Groningen. Ook GVAV kent een roemrijk verleden met professioneel voetbal van 1954 tot en met de oprichting van FC Groningen.

Op een regenachtige zondagmiddag trok Germanicus met maar liefst 4-1 aan het langste eind, ondanks een rode kaart voor vleugelverdediger Jongbloed vroeg in de tweede helft. De mannen van Mulder hebben een puike wedstrijd met enorm veel inzet tentoongesteld.

Germanicus probeerde vanaf de aftrap het spel te maken en liet de bal rustig rond gaan. Het probeerde door de goed staande formatie van GVAV heen te breken, maar moest veelvuldig in de achteruit om weer opnieuw te beginnen met de opbouw. Toch kwam Germanicus vanaf het begin over de flanken een aantal keer goed door maar ontbrak het aan precisie bij de laatste voorzet. Daarbij kwam Germanicus in de 14e minuut op voorsprong door een eigen goal van de aanvoerder van GVAV. Nance Hoogeveen kwam goed door over rechts en liep de bal de zestien van GVAV binnen. Hij legde de bal voor het doel waarbij de keeper niet meer kon ingrijpen. De aanvoerder van GVAV wilde de bal wegwerken alvorens Ypenburg de bal voor het intikken had, echter viel zijn bal prachtig via de binnenkant paal binnen.

GVAV begon steeds meer mee te doen in het spel en gaf Germanicus in de eerste helft zeer goed partij. Door meermaals balverlies op het middenveld, maakte Germanicus het zich onnodig moeilijk. Het had daarbij het geluk dat zowel de aanvallers van GVAV niet optimaal gebruik maakten van de mogelijkheden, alsmede dat keeper Weerink meer dan uitstekend stond te keepen. Toch ging het fout! In de 32e minuut werd een aanvaller van GVAV in de hoek van het strafschopgebied onnodig neergelegd door verdediger Smit. Niet alleen een hele domme en onnodige overtreding, maar ook direct de 1-1. Ingmar Liezenga van GVAV maakte daarmee zijn 13e goal in de competitie door strak in de linker onder hoek te schieten. Keeper Weerink zat er overigens aan maar kon de bal net niet keren.

De tweede helft begon Germanicus sterk. Germanicus zette vroeg druk en kwam een aantal keren gevaarlijk door. Het was daarom in de 53e minuut verdienstelijk dat Roelof van Dijk vanaf rechts het strafschop gebied in kwam lopen en de bal snoeihard onder de keeper van GVAV door schoot. Het leek weer zo’n typische tweede helft te worden waarbij Germanicus orde op zaken stelde. Niets is minder waar, want in de 55e minuut kreeg verdediger Jongbloed direct rood voor het inkomen met twee gestrekte benen. Ondanks dat hij de tegenspeler niet raakte, was de mogelijke schade die je met een dergelijke tackel kan veroorzaken voldoende reden voor de scheidsrechter om rood te geven. Een begrijpelijke maar vervelende conclusie voor Germanicus wat nu met tien man verder moest.

GVAV nam vanaf dat moment het heft in handen en had zeker 80 procent balbezit. Het had in de fase net na de rode kaart tenminste één hele grote kans maar verzilverde die niet. Eigenlijk bleek dit achteraf de enige fase waarin GVAV echt gevaarlijk kon worden.

In de counter werd Germanicus meer dan gevaarlijk. Zo kwam Verhoef in de 61e minuut door over links en gaf een afgemeten voorzet op Nance Hoogeveen. Zijn directe tegenstander stond op afstand te dekken waardoor de kleinste man van het veld tegendraads de bal in de verre kruising kon koppen. Een wonderschoon doelpunt die zorgde voor opluchting op de Pampert. Bij een 3-1 voorsprong werd het voor GVAV nog lastiger om de strijd om de koppositie succesvol af te sluiten.

In de daaropvolgende tien minuten kwam Germanicus er regelmatig uit. Zo ook de subliem spelende Milan van der Weide. Hij lanceerde zichzelf met een pass door de as van de verdediging. Ondanks een verdediger die tevergeefs de razendsnelle aanvaller met een body check wilde uitschakelen maar door van der Weide atletisch werd ontweken, kwam van der Weide oog in oog met de keeper van GVAV. Hij speelde de keeper uit over links en besloot daarna de bal breed te leggen op Verhoef die niets meer hoefde te doen dan de bal in het doel te lopen. Op de Pampert was op dat moment duidelijk geworden dat bij een 4-1 stand de koppositie verstevigd zou worden! GVAV schoof haar aanvoerder naar de voorste linie en koos er voor om middels voorzetten vanaf de buitenkant op jacht te gaan naar de aansluitingstreffers. Ondanks een aantal kopballen en scrimmages voor het doel van Germanicus, werd met de minuut duidelijker dat het voor GVAV vandaag niet ging lukken.

Na het laatste fluitsignaal kon geconcludeerd worden dat Germanicus nu vier punten los staat op Valthermond en vijf op GVAV en Helpman. Valthermond en GVAV spelen komende week tegen elkaar en Germanicus heeft op papier nu drie zwakke tegenstanders op het programma staan. Juist tegen de clubs uit het rechter rijtje heeft Germanicus de punten laten liggen. Dit betekent een periode waarin onderschatting niet weer tot puntverlies mag leiden. Kortom, werk aan de winkel voor Mulder en zijn staf.