Teamleider Jan Poelman zwaait af bij Germanicus

Coevorden – Ruim dertien jaar geleden werd clubman Jan Poelman gepolst of hij interesse had in de functie van teammanager van de hoofdmacht van Germanicus. Het clubbestuur was destijds van oordeel dat die functie op zijn lijf geschreven was. De beleidsbepalers hadden het goed gezien, want Poelman heeft het teamleiderschap op een voortreffelijke wijze ingevuld.

Voorafgaand aan deze periode was de 64-jarige Coevordenaar ruim vijftien jaar als jeugdleider aan Germanicus verbonden.

Aan het eind van dit seizoen draagt hij het stokje over aan de jongere garde: Jens Dost volgt hem op. Tijd voor een terugblik met een Germaan in hart en nieren. ‘Het was een mooi sportief avontuur en ik zal het nooit vergeten’, zegt Poelman aan het begin van het interview. Hij heeft als teamleider ruim 400 wedstrijden bij de hoofdmacht op zijn palmares staan. Hij heeft vele spelers zien komen en gaan. „Het mooiste aan de functie vond ik altijd de hechte band die je opbouwt met spelers en begeleiding. Het voelt als een grote familie.” Poelman zag een aantal gerenommeerde trainers voorbijkomen: Gert Heerkes, Joseph Oosting, Arthur van der Veen en last but not least Eric Prins.

Op sportpark De Pampert wordt met respect over de inbreng van Jan Poelman gesproken. „Jan staat altijd klaar voor een ander. Liefst op de achtergrond, want hij cijfert zichzelf nog wel eens weg. Alles staat bij Jan in het belang van het team. Je hoort nooit een wanklank, altijd positief en opbouwend. En altijd zijn zaakjes perfect voor elkaar”, roemt Eric Prins de inbreng van de teamleider.

Voor Jan Poelman voelt het niet als alleen geven. „Ik heb er ook een hoop waardering in de vorm van enthousiasme voor teruggekregen. Het leiderschap betekende voor mij plezier, gezelligheid en sociaal contact.’ Direct daaropvolgend: ‘ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 65e jaar zou stoppen. Daar hou ik me aan. Ik wil voortaan samen met mijn vrouw Elly genieten van het vrije weekend.”

Ups en downs

De roots van Jan Poelman liggen in Nieuw-Amsterdam. Hij begon als jeugdspeler bij het toenmalig NAB (nu Twedo, red). Bijna dertig jaar geleden verhuisde hij naar Coevorden. Germanicus werd zijn club. Jan Poelman was eerst vijftien jaar jeugdleider op De Pampert. Hij toonde zich een meester in de omgang met jonge spelers. „Voetbal is een leerschool waar spelers wijze lessen kunnen leren en waarbij karaktervorming wordt gestimuleerd. Vooral het teamgevoel, zowel binnen als buiten de lijnen, is voor mij uiterst waardevol.”

Zijn leiderschap bij de hoofdmacht kenmerkte zich door sportieve ups en downs. „Geen victorie zonder nederlaag. Misschien is Germanicus wel net te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken.”

Na jaren van stabiliteit in de 1e klasse volgde in het seizoen 2005/2006 onder toenmalig trainer Henk van Zwol de neergang met degradatie naar de 2e klasse. Twee later trad onder Gert Heerkes weer herstel op en promoveerde Germanicus naar de 1e klasse. Arthur van Veen nam in het seizoen 2009/2010 het stokje over, maar Poelman zag Germanicus in de zomer van 2010 opnieuw afdalen naar de 2e klasse. Het geel-zwarte legioen moest tot 2015 wachten tot er weer feest kon worden gevierd. Eric Prins leidde Germaniucus naar de 1e klasse. Opnieuw was de vreugde van korte duur.

‘Mooi perspectief’

„Onze club heeft jaren geleden een andere koers ingezet met het inpassen van eigen jeugdspelers. Dat is goed voor de club geweest”, merkt Poelman op. „Jeugdspelers hebben nu weer het gevoel dat ze in aanmerking kunnen komen voor het eerste elftal. Je kunt wel de stap naar de 1e klasse willen maken, met die ambitie is niets mis. Maar als je daardoor spelers van buiten moet halen, wordt de binding met spelers van het tweede en de jeugdteams minder. We hebben misschien in sportief opzicht een stapje teruggezet, maar we zijn nu echt op de goede weg. Voor Germanicus ligt er een mooi perspectief.”

Bron: https://coevordercourant.nl