Wedstrijdverslag Roden 1 – Germanicus 1

Na vorige week een klinkende 5-1 zege op Heerenveen te hebben geboekt, moest Germanicus vandaag aantreden op een uitstekend bespeelbaar veld in Roden. Na de eerste wedstrijd van het seizoen in eigen huis verloren te hebben van de Rodenaren, wist Germanicus dat het een lastige middag tegemoet zou gaan. Op een fris maar zonnig sportpark waren de kansen in de eerste helft schaars. Germanicus kreeg in het begin van de eerste helft enkele corners, maar grote kansen bleven aan beide kanten uit. Roden had iets meer de bal en zo optisch het overwicht, maar echt gevaarlijk wist het nauwelijks te worden. De momenten dat men wel gevaarlijk dreigde te worden, stond keeper Beugelink op zijn post. Germanicus wist hier qua kansen weinig tegenover te stellen, en moest toekijken hoe Roden op een niet geheel onverdiende 1-0 voorsprong kwam na een doorgeschoten voorzet die bij de tweede paal binnen gewerkt kon worden. Van echte kansen was in het resterende deel van de eerste helft geen sprake, en zo zochten beide ploegen met een 1-0 tussenstand de kleedkamers op.

Waar Roden in de eerste helft lichtelijk het overwicht had, kantelde het wedstrijdbeeld na de pauze. Al snel werd duidelijk dat Roden met krachten had gesmeten in de eerste helft: langzaam maar zeker sloeg de vermoeidheid toe bij de thuisploeg. Germanicus, met Roelof van Dijk als motor op het middenveld, nam steeds meer het heft in handen. Via de bedrijvige en gevaarlijke Nance Hoogeveen was Germanicus enkele malen dreigend, en niet geheel verrassend was het ook Hoogeveen die betrokken was bij de grootste kans tot dan toe. Via een goede aanval kwam de bal aan de linkerkant bij Milan van der Weide, die met een harde maar afgemeten voorzet Hoogeveen wist te bereiken. Zijn harde kopbal werd echter uitstekend gered door de doelman van Roden. Deze kans bleek niet de laatste te zijn voor de Germanen, die de druk op het doel van de thuisploeg steeds verder opvoerden.

Kort na de kans van Hoogeveen was het Jessie Rotmensen die wél succesvol was. De linksbuiten rondde na een keurige aanval goed af en wist de keeper in de verre hoek te passeren. Met een gelijkspel konden beide ploegen gezien het wedstrijdverloop waarschijnlijk wel leven, maar het was Germanicus dat jacht maakte op de overwinning. De zeer solide spelende Niels Haandrikman werd vervangen door Martijn van Oss en Marco Cremer kwam in de laatste fase van de wedstrijd in het veld voor doelpuntenmaker Rotmensen. Als startsein voor het slotoffensief was het Stan Ypenburg die een goede schietkans kreeg van een meter of elf: zijn schot miste echter de juiste richting en verdween naast het doel. Grootste kans in de slotfase kwam op naam van invaller Cremer, die de bal goed neerlegde voor zijn rechter, maar rakelings het doel miste met zijn uithaal.

Al met al is een gelijkspel een goede weerspiegeling van de krachtsverhoudingen op het veld, waar Roden de eerste helft sterker was en Germanicus in de tweede helft de bovenliggende partij was. Gezien de kansen in het laatste kwartier is het echter Germanicus dat waarschijnlijk het meest zal balen van dit gelijkspel. Door de puntendeling blijft Germanicus staan op de (meer dan uitstekende) derde plaats, en gaat Roden de wedstrijd tegen Jubbega in als nummer 9. Volgende week ontvangen de Germanen op de eigen Pampert nummer 2 Hoogezand: een echte topwedstrijd in de eerste klasse.