Wespennest Interview met Bianca van Dijk

Bianca is al jarenlang een bekend gezicht binnen het jeugdbestuur van FC Coevorden. Haar betrokkenheid begon zo’n zestien jaar geleden, toen de toenmalige voorzitter van Germanicus haar vroeg iets voor de jeugd te doen. Sindsdien heeft ze zich onafgebroken ingezet voor de jeugd van de club. “Oorspronkelijk begon ik bij Germanicus, maar na vijf jaar samen met Ivar en Ramon hebben we FC Coevorden opgericht,” vertelt Bianca. Het doel was om de jeugd in Coevorden op niveau te laten voetballen, zonder de naam Germanicus of CSVC eraan te verbinden. Inmiddels is ze een vertrouwd gezicht geworden binnen het jeugdbestuur van FC Coevorden, waar ze uiteenlopende taken vervulde.

De rol die Bianca binnen het bestuur heeft gespeeld, was veelzijdig. Ze vertelt met een glimlach over de ordedienst, een taak die ze vooral als erg sociaal ervoer. “Niet elke trainer of leider weet dat je elke zaterdag bij ons een bakkie koffie kunt halen in de sponsorruimte, maar degenen die dat wel weten, komen vaak met veel plezier langs,” zegt ze. Het directe contact met de trainers, leiders en ouders gaf haar altijd veel inzichten in wat er speelt binnen de club. Toch was niet alles altijd even gemakkelijk. Bianca merkt dat er steeds minder ouders bereid zijn om hun steentje bij te dragen, wat soms frustrerend kan zijn. “Het frustreert als mensen vanaf de zijlijn commentaar leveren, terwijl ze geen idee hebben hoeveel tijd en energie wij erin steken om de club draaiende te houden.”

Als Bianca terugkijkt op de afgelopen jaren, vindt ze het lastig om specifieke successen te benoemen. Ze beschouwt veel van wat ze doet als vanzelfsprekend, omdat ze alles doet voor de jeugd. Toch noemt ze het succes van het 123inkt Meidentoernooi, dat al twee jaar op de kaart staat dankzij de inzet van Marco, Nick en Harjan. “Meidenvoetbal is echt op de kaart gezet in Coevorden, en dat is iets waar ik trots op ben,” zegt ze. Een ander succes is de flexibiliteit in het gebruik van de sportparken, waarbij altijd gekeken wordt naar waar er ruimte is, zodat beide parken volop in gebruik blijven.

De overgang naar het nieuwe jeugdbestuur, waarin Bianca nu samenwerkt met Zwanette Bosch en Davor, ervaart ze als positief. “Met hen werken we aan het in kaart brengen van alle processen en verantwoordelijkheden binnen de club. Zo zorgen we ervoor dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht,” vertelt ze. Bianca geeft langzaam maar zeker meer taken uit handen en vertrouwt op de nieuwe structuur. Dat loslaten is soms nog wel een uitdaging, vooral omdat ze in het verleden veel taken zelf oppakte door een gebrek aan beschikbare mensen. “Nu proberen we de verantwoordelijkheden neer te leggen waar ze horen. Het is een proces, maar we boeken al vooruitgang.”

Een van de projecten waar Bianca trots op is, is het vastleggen van de kernwaarden van FC Coevorden. “Samenwerken, communicatie, openheid en korte lijnen, dat zijn de pijlers waarop we onze jeugdopleiding verder willen bouwen,” legt ze uit. Met drie Hoofd Jeugdopleidingen (HJO’s) die nauw samenwerken, ziet ze veel potentie voor de toekomst. Ze benadrukt het belang van goede opleiding en begeleiding voor trainers en leiders, zodat deze kernwaarden niet alleen op papier staan, maar ook in de praktijk worden gebracht. “We hebben nu al goed opgeleide trainers, en we willen ervoor zorgen dat er meer komen en dat we ze ook behouden.”

Bianca is optimistisch over de toekomst van de jeugdafdeling. Ze hoopt dat FC Coevorden blijft groeien en een club blijft waar de jeugd op niveau voetbalt, met plezier en succes. Een mooi initiatief waar ze enthousiast over is, is de herintroductie van de Carrouseltraining, die in oktober weer van start gaat. “Op 11 en 18 oktober organiseren onze HJO’s deze trainingen bij Germanicus, en tegelijkertijd is er een informatieavond voor ouders en verzorgers. Een avond waar we onze kernwaarden tot leven brengen,” zegt Bianca trots.

Bianca blijft zich inzetten voor de groei en ontwikkeling van de jeugdafdeling, waarbij ze hoopt dat FC Coevorden voor steeds meer jonge spelers dé plek wordt om met plezier en ambitie te voetballen. Met een team dat steeds hechter samenwerkt en een duidelijke visie voor de toekomst, kijkt ze vol vertrouwen naar wat er nog komt.