In Memoriam Wim van den Heuvel ( 1938 – 2022 )

Op zaterdag 28 mei j.l. bereikte ons het trieste nieuws dat in zijn woonplaats Emmen op 83-jarige leeftijd Wim van den Heuvel is overleden. Hij was voetbaltrainer van Emmen, Germanicus , Valthermond, SVBO en Nieuw- Buinen. Wim van den Heuvel was van 1971 tot en met 1979 hoofdtrainer bij onze club waar hij de A- en B- Selectie trainde. Het waren de topjaren van het amateurvoetbal in de Drentse Zuidoosthoek. Hoogtepunten waren  de kampioenschappen met Germanicus  in 1974 in  de 1e Klasse  – toen het hoogste amateurniveau – en de Hoofdklasse B in 1976. In het jubileumjaar in 2011 werd hij benoemd tot  trainer van ‘ Het elftal van de Eeuw ‘.

Wim van den Heuvel groeide op in Dordrecht en begon daar zijn loopbaan bij amateurclub De Geluksvogels. Bij deze club debuteerde hij op 15-jarige leeftijd en speelde daar samen met zijn vader in het 1e elftal. Een jaar later maakte Van den Heuvel de overstap naar de betaalde jeugd van DFC uit Dordrecht en weer twee jaar later werd hij semi-prof bij EBOH eveneens in zijn toenmalige woonplaats. Daar voetbalde hij tegen clubs als Veloc, Scheveningen, Holland Sport en Blauw Wit.

Op zijn 23e verhuisde Van den Heuvel met zijn werkgever Leen de Jong  mee naar Emmen waar de Jong een Citroën-garage ging starten. Welgeteld zou hij 43-jaar in dienst blijven bij De Jong.

Bij onze club was Wim van den Heuvel zeer geliefd. Clubman Henk Kruk over de oefenmeester ‘ Ondanks het feit dat ik altijd wissel was is het de beste trainer die Germanicus gehad heeft. De spelers van de 1e selectie hadden destijds zeer verschillende achtergronden. Het groepsbelang stond voorop. Iedereen was even belangrijk. Hij bewaarde de rust en vermeed waar nodig kliekjesvorming. Op zondagmorgen keek hij altijd bij het 2e elftal zowel thuis als uit. Dat waren nog eens lange dagen. Bij uitwedstrijden nam hij  vaak Teun Woelders mee die in het 2e elftal keepte en als reservekeeper bij het 1e stand-by moest zijn.  Het kwam dus voor dat Wim op zondagmorgen eerst naar bijvoorbeeld  Harkema of Groningen reed waar het 2e voetbalde om vervolgens snel  in zijn crème-witte  Citroën 2CV – in de volksmond ook wel Eend genoemd – naar bijvoorbeeld  Achilles 12 in Hengelo te rijden om daar het 1e elftal te coachen. Ook privé toonde hij veel belangstelling. Bij een geboorte was hij als een van de eersten die de felicitaties overbracht . ‘

Ook Berend Kluitenberg heeft warme herinneringen aan Wim van den Heuvel  ‘ Een fijn en warm mens. Belangstellend voor iedereen. Soms trainden we op de ijsbaan op de Klinkenvlier. Wim nam dan alle materiaal mee in een bak achterop zijn Deuchevo. Ballen, pionnen en ander materiaal alles ging mee in de bak. Samen met Joop Koel deed hij eerst de keeperstraining om vervolgens de groep te trainen. Als speler ging je voor hem door het vuur. Een mooie en fijne tijd ‘.

Na zijn omstreden ontslag in de winter van 1979 keerde hij in 2008 bij Germanicus als jeugd coördinator en nam hij plaats in het jeugdbestuur. In 2013 stopte hij met deze functie en was hij definitief trainer af.  In samenwerking met vv Valthermond waar hij van 1979 tot 1999 hoofdtrainer was kreeg hij op de Pampert een groots afscheid.

Met het overlijden van Wim van den Heuvel verliest het amateurvoetbal in Zuidoost Drenthe een groots, vakkundig en warm persoon.  Om een Engelse uitdrukking  te gebruiken , Wim van den Heuvel was  ‘ een Gentleman in Every Inch ‘.

Wij wensen Will, Monique en Mathijs, Harrie, Ellen en Sanne veel sterkte de komende periode.

Bestuur, Ereleden en leden CVV Germanicus