Milan van der Weide uit Coevorden terug bij ‘oude liefde’ Germanicus: ‘Ik ben weer thuis en dat voelt goed’

Milan van der Weide is bij voetbalclub Germanicus terug op het oude nest en dat voelt goed. „Ik voel me thuis op De Pampert en uiteraard doen de resultaten nog een extra duit in het zakje.”

De afgelopen drie seizoenen speelde de 23-jarige Coevordenaar in dienst van hoofdklasser MSC uit Meppel, maar Germanicus verloor hij niet uit het oog. ,,Als je eenmaal een Germaan bent, dan ben je dat voor altijd”, zegt hij lachend.

Bron: coevordercourant.nl

Titelstrijd ligt nog volledig open

Milan van der Weide – in het dagelijks leven werkzaam als consultant bij Benk Projects in Meppel – kijkt vrij triomfantelijk naar de ranglijst van de 2e klasse L. „Germanicus staat op dit moment vier punten los van de naaste belagers, maar we gaan niettemin een bloedstollend competitieslot tegemoet. Er is met tien wedstrijden te gaan nog niets beslist. Nog zeker vijf clubs komen in aanmerking voor het kampioenschap”, beseft de getalenteerde aanvallende middenvelder.

‘Oude liefde’

De terugkeer naar zijn ‘oude liefde’ lag voor de hand, want Van der Weide heeft vorig jaar samen met zijn vriendin een huis in Coevorden betrokken.

,,De combinatie van woonplaats, reisafstand en vrienden heeft een grote rol gespeeld. Het reizen had ik wel gezien. Ik moest drie keer per week op en neer naar Meppel pendelen en bij uitwedstrijden was ik bijna de gehele zondag kwijt. Uiteraard had ik ook weer een verlangen om met mijn voetbalmaatjes te spelen. Met veel jongens heb ik vrijwel de gehele jeugdperiode gespeeld en later ook in de hoofdmacht. Dat alles bij elkaar maakte de keuze voor Germanicus niet echt lastig”, zegt Van der Weide.

Traditioneel voetbalgezin

In de jeugd speelde hij afwisselend als rechtsbuiten en aanvallende middenvelder. Op die posities kan hij ook in de hoofdmacht van Germanicus zijn ei kwijt. Van der Weide is opgegroeid in een traditioneel voetbalgezin. “Mijn vader en opa zijn allebei voetballiefhebbers van het zuiverste soort.” Milan is qua gedrag en uiterlijk een aardje naar zijn vaatje. „Beide zijn we fanatiek en bezet van het spelletje. De hele week wordt er eigenlijk over niets anders dan voetbal gesproken.”

Volwassen groep

Germanicus was vorig seizoen een bescheiden middenmoter en dit seizoen een kampioenskandidaat. Van der Weide bekeek het vorig seizoen van enige afstand, maar kan er nu als speler een gefundeerde mening over vormen. ,,Ondanks het feit dat we met een jonge groep werken, zijn we stuk voor stuk heel volwassen geworden. Daarnaast staan we bokje voor elkaar en dat zorgt ervoor dat we ook de belangrijke wedstrijden weten te winnen. Vorig seizoen viel het kwartje soms de verkeerde kant op. Vlak ook niet uit dat we nu 4 of 5 spelers hebben die een wedstrijd kunnen beslissen. We zijn niet meer afhankelijk van de kwaliteiten van een individuele speler.”

Hecht team gesmeed

Van der Weide benadrukt verder de belangrijke rol van de ervaren trainer-coach André Mulder. ,,Hij heeft er in betrekkelijk korte tijd een hecht team van gesmeed om rekening mee te houden. André is een type trainer die iedereen belangrijk probeert te maken, wars is van eilandjes en daarom veel waarde hecht aan het groepsproces. Hij geeft ons veel verantwoordelijkheid om de taken in het veld uit te kunnen voeren. Dat wordt door deze groep uitstekend opgepakt.”

Bagage

Het sterkste punt van Milan van der Weide is zijn scorend vermogen en dat betekent dat hij in wedstrijden beslissend kan zijn. ,,Een verbeterpunt is dat ik teamgenoten nog gerichter en op positief kritische manier moet aansturen. Ik heb drie seizoenen in de hoofdklasse gespeeld en die bagage die ik nu heb, kan in het voordeel van beide partijen zijn. Met mijn 23 jaar ben ik zeker nog geen routinier. Ik moet me doorontwikkelen en mij binnen en buiten het veld gaandeweg de leidersrol eigen maken.”

Goede opbouw

Germanicus is volgens Van der Weide klaar voor de stap naar de 1e klasse. ,,We hebben een talentvolle groep, die ook op een hoger platform uit de voeten kan. Onze kracht is verzorgd voetbal spelen, met een goede opbouw van achteruit. Je merkt in de huidige klasse, met teams die al snel de lange bal hanteren, dat dit niet altijd uit de verf komt. Ik denk dat we daarom in de 1e klasse beter tot ons recht komen.”

Weinig twijfel

Over de doelstelling voor dit seizoen laat hij weinig ruimte voor twijfel. “Mijn eerste doel is om kampioen te worden met Germanicus en op dat hoger niveau belangrijk te kunnen zijn voor het team. De komende seizoenen blijf ik de club trouw en hoop van harte dat de oude tijden gaan herleven op De Pampert.”