Nieuwe rol als arbiter zit Dilano Compagne uit Steenwijksmoer als gegoten

Het scheidsrechterstricot zit Dilano Compagne als gegoten. De 21-jarige inwoner van Steenwijksmoer is volledig in de ban van de voetbalarbitrage.

Compagne leverde de afgelopen seizoenen al een flinke bijdrage aan de voetbalsport, maar sinds kort ligt de focus vrijwel volledig op de rol van scheidsrechter. Een rol die hem op het lijf geschreven is. ,,Op dit moment ben ik bezig met de afronding van de scheidsrechtersopleiding en ga na de winterstop als KNVB-scheidsrechter de wei in.”

Bron: CoevorderCourant.nl

‘Ik wil het hoogst haalbare bereiken’

Als voetballer heeft Compagne zijn plafond onderhand wel bereikt. Hij speelt op de zondagochtend in Protos 2 en de stap naar de hoofdmacht is niet direct realistisch. Als scheidsrechter wil hij kijken of zijn plafond hoger ligt. Onrealistisch is dat niet: Compagne houdt wel van uitdagingen en staat in het veld zijn mannetje. ,,Als scheidsrechter kan ik helemaal mijn ei kwijt. Ik leg de lat hoog en wil het hoogst haalbare bereiken. Zo zit ik als sportman in elkaar.”

Emoties onder controle houden

Het vak van scheidsrechter is volgens Dilano ronduit veelzijdig. „Ik hou van mannelijk voetbal en hecht er veel waarde aan om op juiste wijze en met respect met spelers te communiceren en zijn emoties onder controle te houden. En niet te vergeten: geconcentreerd blijven tot het einde. Ik raak niet snel in de war. Ik laat me binnen en buiten de lijnen niet gek maken. Altijd rustig blijven, goed analyseren en eerlijk zeggen hoe je er over denkt.”

Conditie

Een ander belangrijk element is uiteraard de conditie. De leidsman uit Steenwijksmoer wil zijn beslissingen ten alle tijden kunnen verkopen. ,,Wanneer je er kort op zit zal dat makkelijker zijn dan wanneer je op grote afstand een beslissing neemt.”

Het is volgens hem ondoenlijk om iedere beslissing aan spelers uit te leggen. ,,Daar maak je het jezelf tijdens de wedstrijd heel moeilijk mee, maar je moet wel inlevingsvermogen tonen. Je moet de emotie van de voetballers kunnen begrijpen, maar alles heeft uiteraard zijn grenzen.”

Mooie tijd

Als klein ventje van amper zes jaar oud begon hij zijn voetballoopbaan bij Germanicus. ,,Als jeugdspeler heb ik op De Pampert een mooie tijd gehad. Na de verhuizing naar Steenwijksmoer koos ik voor Protos. Behoudens een kort uitstapje naar DKB (De Krim, red.) ben ik Protos altijd trouw gebleven. Zij hebben mij ook de kans geboden om de scheidsrechterscursus te volgen.” Twee jaar geleden was Compagne overigens ook nog actief als trainer van NKVV/Protos MO17.

Compagne fluit nu doorgaans al twee wedstrijden in het weekend. ,,Ik ben op zaterdag regelmatig bij Protos, Sc Elim en Germanicus actief en voor de KNVB heb ik de afgelopen maanden op de zondag een aantal stagewedstrijden gefloten. Ik heb goede feedback gekregen en met de tips kan ik me in de tweede seizoenshelft verder ontwikkelen.”

Rol van ouders

De rol van zijn ouders mag zeker niet onderbelicht blijven. „Ik kreeg het voetbal met de paplepel ingegoten. Mijn vader Eddy heeft op redelijk hoog niveau gespeeld en is nu voorzitter van Germanicus. Hij komt bijna altijd kijken als ik moet voetballen, maar ook als ik moet fluiten is hij van de partij. Na afloop spreken we nog even over het verloop van de wedstrijd. Het gaat dan over de meer cruciale situaties en de wijze waarop ik de wedstrijd leidde. Mijn vader durft naast de positieve punten ook de negatieve punten te noemen en vaak is dat fijn. Mijn ouders hebben mij onvoorwaardelijk gesteund en die steun geven ze nu nog steeds. Het geeft een fijn gevoel om zulke betrokken supporters te hebben.”